Kim Mehmeti
Fillimi | Analiza

Analiza

back 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 next last gjithsej: 182 | shfaqen: 21 - 30
image

KISHA KU DO VARROSET TOLERANCA NDËRETNIKE E NDËRRELIGJIOZE

Kim MEHMETI Fshehurazi dhe pa e ditur njeri, në Kalanë dardane të Shkupit u ngrit konstruksioni bartës prej metali i një kishe ortodokse. Pas reagimit të
me teper
image

“Maunokratët” e partitizmit shqiptar

Kim MEHMETI Më shumë se katër dekada me radhë, Enveri shqiptarëve ua vrau Zotin duke dashur që vetveten ta shpallte Perëndi të vetmen të tyre. Në
me teper
image

“Lufta” e dështuar e kryeministrit

Kim Mehmeti Ai që nuk e sheh se në “Pero Nakov” nuk luftohen aktivitete joligjore, por bëhet luftë kundër medieve më të fuqishëm, asnjëherë nuk do
me teper
image

Shpata e “përgjakur” e Gruevskit

Mbase kjo pozitë e Ramkovskit – si i ndodhur në mes etniteteve më të mëdha në Maqedoni - i mundësoi kësaj qeverie t’i përgatisë qytetarët të jenë të pandjeshëm ndaj fatit te TV “A1”dhe pronarit të këtij televizioni, edhe atë duke e përshkruar para maqedonasve etnik si televizion “torbeshe” dhe “shiptarska”, kurse tek shqiptarët si medium që qenka kundër BDI-së.
me teper
image

Partizimi i ëndrrave tona

Dhe ku nuk merret vesh se kush ka të drejtë: partitë e këtushme opozitare shqiptare që nuk vlejnë gjë, apo Ali Ahmetit, i cili ëndrrën shqiptare për barazi të plotë me të tjerët, ka në plan ta mbindërtojë me atë të turqve, romëve dhe jomaqedonasve e maqedonasve proevropianë, e të cilët do t’i ftojë në zgjedhjet e ardhme parlamentare të votojnë për partinë e tij, me çka ai do bëhet “Titoja” i Maqedonisë së popujve të vëllazëruar, ndërsa partia e tij do të marrë aq deputetë sa ka sot VMRO-DPMNE-ja dhe ajo do ta drejtojë Maqedoninë. Por në ndërkohë, duke harruar se të bëhesh “Tito” që bashkon popuj, nuk mjafton vetëm të jesh majtist, por paraprakisht duhet ta bashkosh popullin tënd të bërë pronë partish.
me teper
image

Debatet dhe kuletat

Pastaj s’ke si mos pyesësh veten: çfarë kuptimi kanë takimet e liderëve shqiptarë me aktivistët e tyre partiakë nëpër kafenetë e fshatrave përreth Shkupit, e ku ata mburrshëm shpalosin sigurinë e vet se në zgjedhjet e ardhshme, partia e tyre do marrë edhe më shumë vende parlamentare se tani, se ata nuk u nënshtrohen presioneve që t’i jepet fund politikës vasale ndaj sunduesve maqedonas, se atyre mirë u shkon komunikimi me forcat politike maqedonase që ndërtojnë përmendore e pjellin histori, që e rikthejnë në shitje “Enciklopedinë” ofenduese për shqiptarët, por pa treguar pse assesi të merren veshtë me kundërshtarët e vet bashkëkombës politik.
me teper
image

Portrete mbi syprinën e ujit

Por, nëse njeriut i është pamundësuar t’u kundërvihet disa dukurive natyrore, atij i është lënë mundësia të bëjë zgjedhjen e atyre që do merren me të mirën e të keqen kolektive, të atyre që do i prijnë popullit, e të cilët nuk shpalosin vetëm portretin individual, por edhe pjekurinë politikë të votuesve.
me teper
image

Dikush e bën ndryshe

Ditët e nëntorit në Oslo janë të ftohta. Ato me asgjë nuk u ngjajnë atyre të këtij dimri të vonuar në Shkup, ku rritet i nxehti politikë veçmas pas ndërhyrjes policore në hapësirat e TV A1 antiqeveritare, pas së cilës ndërhyrje Maqedonia përfundimisht është e ndarë në dysh – në atë proqeveritare dhe opozitare maqedonase. Mungon vetëm Maqedonia shqiptare
me teper
image

Kopshti dhe kopshtarët

Panairi i Librit i para disa ditëve në Tiranë ishte shembull i mirë se si duhet mbrojtur dhe kultivuar e përbashkëta që kemi. Ky panair ishte “shesh” mirë i organizuar, ku suksesshëm u ndërthurën dhe u bashkuan në një të gjitha “lagjet” tona krijuese e botuese. Dhe, ai tregoi se cilat janë rrugët që e shpëtojnë shqiptarinë nga arroganca e Tiranës - e shprehur nëpërmjet bindjes se në pjesën shqiptare matanë kufirit nuk ka gjë të vlefshme, dhe nga mendjemadhësia e Prishtinës, që e çon atë të besojë se është e vetëmjaftueshme dhe boshti kurrizor i shqiptarisë.
me teper
image

Shteti i spiunëve

Sa u përket dosjeve për kinse spiunët policorë nga radhët e BDI-së, është naive të mendosh se ato pasqyrojnë vetëm betejën e ndërsjellë deri në shfarosje politike mes PDSH-së dhe BDI-së. Pra, është naive të mos e shohësh se këto dosje pasqyrojnë të vërtetën për një Maqedoni, e cila gjithnjë e më shumë bëhet një Kazablankë e Ballkanit, se ato shpalosin të vërtetën se ky shtet ishte dhe mbeti një “stacion policor” i shërbimeve sekrete policore serbe.
me teper
back 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 next last gjithsej: 182 | shfaqen: 21 - 30