Back

Kim Mehmeti: Maqedonia duhet të shapllet shtet dyetnik

 

Kohëve të fundit Maqedonia po kalon një fazë me përplasje të shumta ndëretnike ndërmjet maqedonasve dhe shqiptarëve, gjë që vetëm dëshmoi se Maqedonia është ende një shtet shumë i brishtë. Për situatat e fundit në Maqedoni, televizioni Top Channel realizoi një dokumentar të transmetuar në emisionin “Excluzive”.

Marëdhëniet e brishta erdhën në shprehje pasi maqedonasit etnik, në një karneval në Vevçani bënë gjëra të pahijshme mbi librin e shejtë të muslimanëve “Kuranin”. Më pas ndodhi vrasja e dyfisht nga polici-vrasës në Gostivarë, ku mbetën të vrarë dy të rinj shqiptarë.

Në emision e transmetuar nga Top Channel, Abdurraman Aliti ish kryetari i PPD-së tha “Marrëveshja e Ohrid, u bë për ti ndërprerë konfliket e armatosura në Maqedoni, dhe të vendos parime të bashkëjetesës që do u siguronin të drejta të barabarta komunitetve që jetojnë në Maqedoni”.

Ndërkaq, analisti Kim Mehmeti mendon se “hendeku i ndasive ndëretnike në Maqedoni bëhet gjithnjë e më i thellë, këtu si duket  nuk ka urë ndërtuese, bashkëjetesa ndërmjet maqedonasve dhe shqipëtarëve mund të ndërtohet vetëm nëse Maqedonia shpallet si shtet dy etnik”./ 

Marre nga http://almakos.com/lajme/maqedoni/5922-aliti-m-o-ndaloi-konfliktet-mehmeti-incidentet-frymojne-institucionalisht.html