Back

Zgjedh populli – jo mandatari

Kim MEHMETI dhe Ali ALIU

Reagim publik i Akademik Ali Aliut dhe shkrimtarit Kim Mehmeti

Sjellja e mandatarit ndaj partive politike shqiptare nÑ‘ Maqedoni, pas përfundimit të zgjedhjeve parlamentare, duke mos respektuar vullnetin e lirë të popullatës, është tmerrësisht fyese dhe irrituese për shqiptarët. Me përfshirjen në bisedime fituesin dhe humbësin bashkë, mandatari ua përcjell qartë porosinë shqiptarëve nÑ‘ Maqedoni, njësoj si në vitin 2006: Nuk vendosin ata për përfaqësuesit e tyre në institucionet shtetërore, por Gruevski është ai që përcakton vullnetin dhe legjitimitetin e partive shqiptare.

Duke i vënë në një rrafsh të gjitha partitë shqiptare, duke e vënë në një garë të tillë partinë fituese me atë humbëse të zgjedhjeve, mandatari vazhdon të ushqejë dhe të thellojë konfliktin deri në armiqësi mes shqiptarëve. Ai, në këtë mënyrë, zhvlerëson vullnetin politik shqiptar, devalvon garën ndërpartiake dhe e bën të pakuptimtë votimin e shqiptarëve pÑ‘r alternativë më të mirë.

Mandatari sillet ndaj shqiptarëve si ndaj një minoriteti të parëndësishëm dhe inferior, të cilit mjafton t‘i ofrosh lëmoshë, për aq sa do të jetë e dëgjueshme dhe mirënjohëse partia e përfshirë në qeveri, e cila, sipas tij, Ñ‘shtÑ‘ qeveri vetëm e njÑ‘ entiteti pa pasur nevojën e shqiptarëve nÑ‘ vendosje. Kështu që, i përkëdheluri i mandatarit gjithmonë është ai që ka kërkesa minimale, e mundësisht nuk ka kurrfarë kërkesash. Partia më e dëshiruar për mendÑ‘sinÑ‘ e Gruevskit, ka qenë dhe vazhdon tÑ‘ jetÑ‘ ajo më e dobëta, ajo që nuk ka fituar besimin e shumicës shqiptare nÑ‘ Maqedoni dhe si e tillë, është e detyruar të pranojë vetëm lëmoshën që ia ofron mandatari.

Gatishmëria e humbësit që pret i gatshëm përpara derës së mandatarit, për t‘u bërë pjesë e ekzekutivit, i vë shqiptarët në pozitën e dikurshme të "shqiptarëve të ndershëm", nga koha e diktaturës, me çka kjo parti shndërrohet në instrument antishqiptar nÑ‘ dorën e mandatarit tÑ‘ njohur qÑ‘ nga e kaluara si antishqiptar me diplomë. Kështu, ajo, partia humbëse, duke ia marrë të drejtën fituesit që të shtrojë kërkesa drejt zgjidhjes të shumë çështjeve të pazgjidhura shqiptare para njÑ‘ mandatari tÑ‘ tillë – i cili, përveç se i shqiptarëve, ai, para sÑ‘ gjithash, Ñ‘shtÑ‘ fatkeqësi e maqedonasve dhe shtetit tani mÑ‘ tÑ‘ brishtë dhe nÑ‘ kÑ‘mbÑ‘ qelqi – partia humbëse vihet në shërbim të një politike antishqiptare, ua merr të drejtën bashkëkombësve që të garojnë si gjithë popujt te ne dhe në botë, për një alternativë më të mirë, pÑ‘r njÑ‘ tÑ‘ nesërme kur do tÑ‘ jenë tÑ‘ barabartë, përkatësisht ua merr edhe njÑ‘herÑ‘ shansin atyre qÑ‘ tÑ‘ faktorizohen nÑ‘ kÑ‘tÑ‘ hapÑ‘sirÑ‘ ballkanike.

Partia fituese shqiptare e zgjedhjeve parlamentare, e ka për obligim të mbrojë vullnetin dhe dinjitetin e popullit shqiptar në Maqedoni, e ka për detyrë të gjejë forma për t‘u bërë ballë fyerjeve dhe shantazheve të mandatarit, i cili duke i thirrur në bisedime për koalicionin qeveritar të gjitha partitë shqiptare, synon qÑ‘ tÑ‘ paktën, edhe pÑ‘r njÑ‘ mandat tÑ‘ vazhdojÑ‘ t‘i mbajÑ‘ shqiptarÑ‘t si qytetarÑ‘ tÑ‘ rendit tÑ‘ dytÑ‘, si qytetarÑ‘ tÑ‘ nënshtruar.

Sekreti me të cilin janë mbështjellë bisedimet rreth përfshirjes së partisë shqiptare në qeveri, është ofendues për shqiptarët e Maqedonisë. Partia shqiptare fituese e zgjedhjeve parlamentare, nuk ka mandat të bëjë marrëveshje jo transparente, që poshtërojnë dinjitetin e votuesit shqiptar. Populli duhet të dijë cilat janë kushtet që i parashtron mandatari dhe cilat janë kërkesat e partisë shqiptare. Sepse, asnjë parti nuk ka legjitimitet të pranojë atë që nuk e lejon ky popull: përbuzjen dhe arrogancën e mandatarit. Ky popull do dijë të mbrojë vullnetin e vet politik, edhe nëse këtë nuk do arrijnë ta bëjnë partitë që thirren në emër të tij.

Nëse përsëritet gabimi i 2006-s, nëse shqiptarët nuk do të kenë në pushtet partinë sÑ‘ cilës me shumicÑ‘ ia besuan vullnetin e lirÑ‘, ata do ta kuptojnë se duhet të ndryshojnë sjelljen e tyre politike. Do kenë legjitimitet të kërkojnë forma të tjera të organizimit të tyre në këtë shtet, sepse pa partinë që ka besimin e tyre në pushtet, ata në të vërtetë mbeten pa orientuesin më elementar të vullnetit të vet politik, mbeten pa përcaktuesin e sjelljes dhe tÑ‘ vizionit të tyre politik, pa kriterin themelor të statusit të vet politik. Dhe si të tillë, ata do duhet të gjejnë forma adekuate të organizimit të tyre, që të mos mundet askush në të ardhmen t‘ua pamundësojë vetë të vendosin kriteret e përcaktimit partiak. E për këtë, përgjegjësia do bjerë mbi ata që sot e përbuzin vullnetin shumicë të shqiptarëve të Maqedonisë dhe sidomos mbi ata qÑ‘ bëhen kamxhik antishqiptarë nÑ‘ duart e mandatarit, mbi ata që nuk e informojnë popullin se si e përdorin vullnetin e tij shumicë. Mbi ata të cilëve ky popull u jep legjitimitet të jenë përfaqësues të tij, por edhe i deligjitimon pa pasur nevojë për zgjedhje të reja të parakohshme parlamentare: me padëgjueshmëri qytetare dhe veprim demokratik, që do mundësojë organizim të ri të shoqërisë shqiptare në Maqedoni.